Overlijden alleenstaande

Wat te doen na het overlijden van een alleenstaande?

Als een alleenstaande komt te overlijden, dan moet er het een en ander geregeld worden. Vaak meer dan wanneer de overledene een partner had. De administratie na het overlijden wordt meestal gedaan door de executeur testamentair: de persoon die ervoor zorgt dat het nalatenschap van de overledene goed wordt afgehandeld. Dit is vaak een familielid die bij leven van de overledene al benoemd is. Wanneer er nog geen executeur testamentair is benoemd als een persoon overlijdt, dan moet deze persoon alsnog aangewezen worden.

Wat te doen na het overlijden van een alleenstaande: een opsomming

Wat te doen na het overlijden van een alleenstaande? Het is een vraag die regelmatig gesteld wordt en die helemaal niet vreemd is. Er komt immers een hoop op de nabestaanden – en bij de administratie vooral op de executeur testamentair – af. De volgende stappen moeten in ieder geval worden genomen:

  1. Er moet eerst worden nagegaan of er een testament is. Daarvoor kun je bijvoorbeeld terecht bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Je kunt via het Centraal Testamentenregister online opzoeken of iemand een testament heeft of schriftelijk contact opnemen met het register.
  2. In het testament kun je vaak terugvinden wie de erfgenamen van de overledene zijn. Is er geen testament? Dan geldt het wettelijk erfrecht.
  3. In aansluiting op de vorige punten: er moet onderzocht worden of er een verklaring van erfrecht nodig is. Daarin staat wie officieel de erfgenamen zijn en wie gemachtigd is om namens de erfgenamen te handelen. Deze verklaring wordt, nadat iemand overleden is, opgemaakt door de notaris.
  4. De bankzaken moeten geregeld worden. Welke rekeningen moeten bijvoorbeeld wel of niet geblokkeerd worden?
  5. Er moeten diverse instanties in kennis gesteld worden van het overlijden. Denk onder andere aan de werkgever of de uitkeringsinstantie.
  6. Er moeten diverse zaken worden opgezegd en afgehandeld. Belangrijke zaken zijn onder andere de elektra, het gas, het internet, het telefoonabonnement, leningen, de hypotheek, verzekeringen, het kentekenbewijs van de auto, lidmaatschappen en een parkeervergunning.
  7. De woning moet worden verkocht of verhuurd. Je moet daarbij rekening houden met allerlei bijkomende zaken. Wanneer moet de woning bijvoorbeeld leeg komen te staan?
  8. De waarde van het nalatenschap moet bepaald worden. Dat is de waarde van alle bezittingen min alle schulden op moment van overlijden. Onder bezittingen kun je onder andere een koophuis, bankrekeningen, beleggingen en inboedel rekenen.
  9. De huisraad, oftewel de inboedel, moet verdeeld of verkocht worden.
  10. Er moeten diverse belastingaangiftes worden gedaan, zoals aangifte over de inkomstenbelasting voor het jaar van overlijden en aangifte van erfbelasting.

De Nabestaandendesk

Bij Hommage Uitvaarten begrijpen we maar al te goed dat er een hoop op nabestaanden afkomt na het overlijden van een dierbare. Niet alleen op emotioneel, maar ook op organisatorisch vlak. Om beter zicht én grip te krijgen op wat je moet doen na het overlijden van een dierbare, of het nu om een alleenstaande of een familielid met partner gaat, kun je gebruikmaken van de Nabestaandendesk. Dat is een online dossier dat nabestaanden helpt met de administratieve afhandeling van een overlijden. Je vindt er precies in terug wat je allemaal moet regelen. Ook stuurt het dossier handige herinneringen uit wanneer het weer tijd is om een taak op te pakken. Veel nabestaanden die de Nabestaandendesk al eerder gebruikten, vinden het een heel fijn systeem dat ze veel rust brengt. Wil je hier meer over weten? Neem dan gerust contact met ons op.

Meer informatie?

Heb je vragen over een van onze diensten? Of wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact op

Andere vragen

Het is niet bij wet (wet op de lijkverzorging) verplicht dat een overledene in een kist moet liggen als hij begraven of gecremeerd wordt. Wat wel verplicht is, is dat het lichaam bedekt moet zijn. Een overledene moet hygiënisch vast kunnen worden gehouden voor het vervoer naar het graf of bij de invoer in de crematieoven. Bij gebruik van een wade, een grote doek waarin de overledene gewikkeld wordt, moet er ook een draagbaar of opbaarplank gebruikt worden. Anders kan het lichaam niet in de crematieoven ingevoerd worden.

 

Lees meer

De kosten van een uitvaart in kleine kring zijn heel afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Maar laten we er voor dit voorbeeld even vanuit gaan dat de overledene thuis wordt opgebaard, er op de dag van het afscheid in de eigen huiskamer een intiem samenzijn wordt georganiseerd en er geen rouwkaarten worden verstuurd. De rouwauto brengt de overledene naar het crematorium, familie zwaait de rouwauto uit en keert dan met hun gasten terug in de woning om nog koffie te drinken met een paar broodjes erbij. Op de eenvoudige kist van de overledene lag slechts één bloem. Wij hebben ervoor gezorgd dat er op een televisie een fotopresentatie vertoond werd en de lievelingsmuziek van de overledene werd gedraaid. Doordat we tig kaarsen hadden meegenomen die overal op verschillende zuiltjes stonden was het een heel sfeervol samenzijn. Prijspeil 2023

 

Lees meer

In principe mag een uitvaart op elke dag van de week plaatsvinden, ook op feestdagen. Veel locaties zijn echter op zondag gesloten. Op zaterdag en zondag berekenen veel locaties, zoals begraafplaatsen bijvoorbeeld, een weekendtoeslag. Het is dus afhankelijk van de wensen van de nabestaanden wat er in het weekend georganiseerd kan worden. Daarnaast speelt de beschikbaarheid van de gewenste locatie een rol. In 2023 kampen we nog steeds met een groot personeelstekort, een probleem dat er ook vaak voor zorgt dat we ergens niet terecht kunnen, simpelweg omdat er geen mensen zijn die voor ons kunnen werken.

Lees meer