Overlijden melden

Een overlijden melden? Zo werkt dat

Je dierbare is overleden. Allerlei emoties razen door je heen: verdriet, ongeloof, liefde, woede, onbegrip, heimwee… Het voelt overweldigend. Toch schiet je ook vrijwel direct in de regelmodus. Wat moet er allemaal gebeuren? Uiteraard wil je je overleden dierbare een fantastisch afscheid bezorgen, een afscheid dat helemaal bij hem of haar past. Daar komt best wel wat bij kijken. Maar voordat je daaraan begint, is het belangrijk dat je het overlijden gaat melden bij de arts. Pas als de arts het sterfgeval heeft vastgesteld, kun je de volgende stappen gaan zetten. Hoe werkt dat precies, een overlijden melden?

Neem je tijd

Wat allereerst belangrijk is om te beseffen, is dat er géén reden is om overhaast te handelen. Gun jezelf eerst de tijd en ruimte om je verdriet toe te laten en afscheid te nemen van je dierbare geliefde. Het is namelijk niet niks waar je mee te maken krijgt. Ga bij je overleden geliefde zitten, neem momenten om familie en vrienden op de hoogte te brengen en praat erover met je naasten. Luister vooral naar je behoeften; niks is fout. Doe wat op dat moment goed voelt. Pas als je aan jezelf merkt dat je zover bent, neem je contact op met de dienstdoende arts. Als er sprake is van een overlijden in een ziekenhuis of verpleeghuis, dan hoef je de arts niet te bellen. Dat doet het personeel van het ziekenhuis of verpleeghuis voor je.

Het overlijden melden bij de arts

Zodra je contact hebt opgenomen met de arts, komt hij of zij langs om het sterfgeval vast te stellen. Dat gebeurt met een verklaring van overlijden. Die verklaring bestaat uit een A- en een B-verklaring. De A-verklaring is het eerste deel. Hierop staat aangegeven wie de overledene is en op welke datum de persoon is overleden. Twijfelt de arts of de persoon een natuurlijke dood is gestorven? Is het bijvoorbeeld zo dat de persoon is overleden door een ongeluk, zelfdoding of euthanasie? Dan wordt de gemeentelijke schouwarts erbij betrokken. Die velt uiteindelijk het oordeel.

De B-verklaring is het tweede deel van de verklaring van overlijden. Dit deel van de verklaring komt terecht bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het CBS verzamelt de gegevens, zodat kan worden bijgehouden hoe vaak een bepaalde doodsoorzaak voorkomt. Er kan bijvoorbeeld precies worden bijgehouden hoeveel Nederlanders er in een bepaald jaar op een natuurlijke en op een niet-natuurlijke wijze zijn overleden.

Het overlijden melden bij de gemeente

Zodra de A- en B-verklaring is opgesteld, moet de gemeente officieel op de hoogte worden gebracht van het overlijden. Je hebt de verklaring van overlijden nodig om de aangifte van overlijden bij de gemeente te kunnen doen. De aangifte van overlijden gebeurt in de gemeente waar de persoon is overleden. Je kunt de aangifte zelf doen, maar ook de uitvaartondernemer inschakelen. Nadat de arts de verklaring van overlijden heeft opgesteld en vrijgegeven, kun je namelijk al contact opnemen met de uitvaartondernemer. Bij Hommage Uitvaarten helpen we je graag met de aangifte van overlijden bij de gemeente.

De gemeente geeft vervolgens een akte van overlijden uit. Daarnaast krijg je een verlof tot begraven of verlof tot cremeren. Als je in bezit bent van de akte van overlijden en het verlof, dan mag de overledene begraven of gecremeerd worden. Dat mag vanaf 36 uur (1,5 dag) na het overlijden en uiterlijk op de 6e werkdag na het overlijden.

Na het melden van het overlijden

Nadat het sterfgeval is gemeld en de verklaring van overlijden is ontvangen vanuit de arts, kan de uitvaart geregeld worden. Bij Hommage Uitvaarten staan we vanaf moment één graag voor jou en je naasten klaar. Je kunt ons op elk moment van de dag en nacht bereiken. We komen vervolgens op de afgesproken tijd naar je toe voor de eerste afspraak. Rust en ruimte staat bij ons centraal; het is niet nodig om tijdsdruk te voelen. Als jij en je naasten dat fijn vinden, komen we meerdere keren langs. Wij zijn er voor jou en je familie in deze moeilijke tijd.

Meer informatie?

Heb je vragen over een van onze diensten? Of wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Als een persoon overlijdt, dan moet de huisarts, ziekenhuisarts of de arts van het verzorgingstehuis het overlijden vaststellen. Dat gebeurt met een verklaring van overlijden. Pas nadat de verklaring van overlijden is opgesteld en uitgegeven, kunnen wij als uitvaartverzorger actie ondernemen.

Lees meer

Als een alleenstaande komt te overlijden, dan moet er het een en ander geregeld worden. Vaak meer dan wanneer de overledene een partner had. De administratie na het overlijden wordt meestal gedaan door de executeur testamentair: de persoon die ervoor zorgt dat het nalatenschap van de overledene goed wordt afgehandeld. Dit is vaak een familielid die bij leven van de overledene al benoemd is. Wanneer er nog geen executeur testamentair is benoemd als een persoon overlijdt, dan moet deze persoon alsnog aangewezen worden.

Lees meer

Het is voor veel mensen die te maken krijgen met een belangrijke vraag: wat kost een uitvaart? Wat kost een begrafenis en is dat duurder dan een crematie, wat kost de afscheidsceremonie en met welke kosten moeten we als naasten nog meer rekening houden? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven.

Lees meer