Uitvaart regelen

Waarom je je uitvaart vooraf moet regelen

Sommigen denken er regelmatig over na, terwijl anderen het onderwerp het liefst vermijden: je eigen uitvaart. Dat je er wellicht liever niet over nadenkt, is in eerste instantie niet heel vreemd. Misschien word je er een beetje verdrietig van of vind je het een enge gedachte. Toch is het helemaal niet verkeerd om je uitvaart bij leven te regelen. Sterker nog, het is eigenlijk heel erg mooi. In dit blog vertellen we je graag waarom.

Een afscheid zoals jij dat wil

Een vooraanstaande reden om je uitvaart te regelen bij leven, is omdat je het afscheid precies in kunt vullen zoals jij dat graag wil. Je kunt keuzes maken over allerlei aspecten van de uitvaart, van de foto’s die worden vertoond tot de muziek die wordt gedraaid. Ook keuzes over bijvoorbeeld de aankleding van de zaal en je kist liggen volledig in jouw handen. En wat dacht je van wensen die je hebt voor de mensen die afscheid van je komen nemen? Misschien vind je het wel een prachtig idee als je naasten in het wit gekleed komen. Of lijkt het je mooi dat ze allemaal je lievelingsbloem met zich meebrengen. Hier heb je allemaal invloed op als je besluit om je uitvaart vooraf te regelen.

Het geeft nabestaanden rust

In aansluiting op de vorige reden: het geeft nabestaanden veel rust als ze weten dat het afscheid precies is zoals jij dat gewild had. Ze hoeven zich niet bij elke keuze die gemaakt wordt af te vragen wat jij ervan zou vinden. Voor veel nabestaanden helpt dat ook in hun rouwverwerking. Want nabestaanden willen vaak maar één ding: dat het een prachtig, persoonlijk afscheid wordt dat past bij hun overleden dierbare, waarvan ze zeker weten dat hun geliefde het mooi had gevonden.

Hoe gaat dat: een uitvaart regelen bij leven?

Als je je uitvaart vooraf wil regelen, neem je gewoon contact met ons op. We komen dan een of meerdere keren bij je langs om al je wensen met je te bespreken. Soms veranderen wensen in de loop van de tijd; dat is geen enkel probleem. We verzamelen alle ideeën en betrekken daar ook de naasten bij. Na het overlijden controleren we de wensen altijd nog met de nabestaanden. We zullen daarbij altijd zoveel mogelijk de belangen van de overledene behartigen.

Goed om te weten: wij hebben geen enkel financieel belang bij de keuzes die jij maakt. We kunnen een begroting opstellen, zodat jij en je naasten precies weten waar jullie aan toe zijn. Zowel bij kleinere als grotere budgetten bedenken we creatieve manieren om het afscheid op een bijzondere, persoonlijke manier in te vullen. Je komt bij ons in ieder geval nooit voor financiële verrassingen te staan!

Wij helpen je graag met een prachtig, persoonlijk afscheid

Bij Hommage Uitvaarten vinden we het altijd erg bijzonder en mooi als we een uitvaart vooraf mogen regelen. We vinden het een prachtig idee dat iemand bij leven kan bepalen hoe zijn of haar afscheid eruit komt te zien. Wil je je uitvaart ook bij leven regelen en mogen wij je daarbij helpen? Neem dan contact met ons op. We maken dan graag een eerste afspraak met je.

Meer informatie?

Heb je vragen over een van onze diensten? Of wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Het is niet bij wet (wet op de lijkverzorging) verplicht dat een overledene in een kist moet liggen als hij begraven of gecremeerd wordt. Wat wel verplicht is, is dat het lichaam bedekt moet zijn. Een overledene moet hygiënisch vast kunnen worden gehouden voor het vervoer naar het graf of bij de invoer in de crematieoven. Bij gebruik van een wade, een grote doek waarin de overledene gewikkeld wordt, moet er ook een draagbaar of opbaarplank gebruikt worden. Anders kan het lichaam niet in de crematieoven ingevoerd worden.

 

Lees meer

De kosten van een uitvaart in kleine kring zijn heel afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Maar laten we er voor dit voorbeeld even vanuit gaan dat de overledene thuis wordt opgebaard, er op de dag van het afscheid in de eigen huiskamer een intiem samenzijn wordt georganiseerd en er geen rouwkaarten worden verstuurd. De rouwauto brengt de overledene naar het crematorium, familie zwaait de rouwauto uit en keert dan met hun gasten terug in de woning om nog koffie te drinken met een paar broodjes erbij. Op de eenvoudige kist van de overledene lag slechts één bloem. Wij hebben ervoor gezorgd dat er op een televisie een fotopresentatie vertoond werd en de lievelingsmuziek van de overledene werd gedraaid. Doordat we tig kaarsen hadden meegenomen die overal op verschillende zuiltjes stonden was het een heel sfeervol samenzijn. Prijspeil 2023

 

Lees meer

In principe mag een uitvaart op elke dag van de week plaatsvinden, ook op feestdagen. Veel locaties zijn echter op zondag gesloten. Op zaterdag en zondag berekenen veel locaties, zoals begraafplaatsen bijvoorbeeld, een weekendtoeslag. Het is dus afhankelijk van de wensen van de nabestaanden wat er in het weekend georganiseerd kan worden. Daarnaast speelt de beschikbaarheid van de gewenste locatie een rol. In 2023 kampen we nog steeds met een groot personeelstekort, een probleem dat er ook vaak voor zorgt dat we ergens niet terecht kunnen, simpelweg omdat er geen mensen zijn die voor ons kunnen werken.

Lees meer