Veelgestelde vragen

Met alles wat er in deze periode op je afkomt, is het begrijpelijk dat je vragen hebt. Op deze pagina geven we antwoorden op de meest gestelde vragen die we als uitvaartbegeleider krijgen. Heb je nog een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op. 

Meer vragen?

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op. We staan voor je klaar.

Neem contact op

Algemeen

Het is niet bij wet (wet op de lijkverzorging) verplicht dat een overledene in een kist moet liggen als hij begraven of gecremeerd wordt. Wat wel verplicht is, is dat het lichaam bedekt moet zijn. Een overledene moet hygiënisch vast kunnen worden gehouden voor het vervoer naar het graf of bij de invoer in de crematieoven. Bij gebruik van een wade, een grote doek waarin de overledene gewikkeld wordt, moet er ook een draagbaar of opbaarplank gebruikt worden. Anders kan het lichaam niet in de crematieoven ingevoerd worden.

 

Lees meer

Als een persoon overlijdt, dan moet de huisarts, ziekenhuisarts of de arts van het verzorgingstehuis het overlijden vaststellen. Dat gebeurt met een verklaring van overlijden. Pas nadat de verklaring van overlijden is opgesteld en uitgegeven, kunnen wij als uitvaartverzorger actie ondernemen.

Lees meer

Als een alleenstaande komt te overlijden, dan moet er het een en ander geregeld worden. Vaak meer dan wanneer de overledene een partner had. De administratie na het overlijden wordt meestal gedaan door de executeur testamentair: de persoon die ervoor zorgt dat het nalatenschap van de overledene goed wordt afgehandeld. Dit is vaak een familielid die bij leven van de overledene al benoemd is. Wanneer er nog geen executeur testamentair is benoemd als een persoon overlijdt, dan moet deze persoon alsnog aangewezen worden.

Lees meer

Ja, dat kan zeker. De nabestaanden betalen de kosten van de uitvaart in dit geval zelf. Er kan bijvoorbeeld voor worden gekozen om de kosten te vergoeden via de rekening van de overledene.

Lees meer

Begrafenis

In principe mag een uitvaart op elke dag van de week plaatsvinden, ook op feestdagen. Veel locaties zijn echter op zondag gesloten. Op zaterdag en zondag berekenen veel locaties, zoals begraafplaatsen bijvoorbeeld, een weekendtoeslag. Het is dus afhankelijk van de wensen van de nabestaanden wat er in het weekend georganiseerd kan worden. Daarnaast speelt de beschikbaarheid van de gewenste locatie een rol. In 2023 kampen we nog steeds met een groot personeelstekort, een probleem dat er ook vaak voor zorgt dat we ergens niet terecht kunnen, simpelweg omdat er geen mensen zijn die voor ons kunnen werken.

Lees meer

Crematie

De kosten van een uitvaart in kleine kring zijn heel afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Maar laten we er voor dit voorbeeld even vanuit gaan dat de overledene thuis wordt opgebaard, er op de dag van het afscheid in de eigen huiskamer een intiem samenzijn wordt georganiseerd en er geen rouwkaarten worden verstuurd. De rouwauto brengt de overledene naar het crematorium, familie zwaait de rouwauto uit en keert dan met hun gasten terug in de woning om nog koffie te drinken met een paar broodjes erbij. Op de eenvoudige kist van de overledene lag slechts één bloem. Wij hebben ervoor gezorgd dat er op een televisie een fotopresentatie vertoond werd en de lievelingsmuziek van de overledene werd gedraaid. Doordat we tig kaarsen hadden meegenomen die overal op verschillende zuiltjes stonden was het een heel sfeervol samenzijn. Prijspeil 2023

 

Lees meer

Kosten

Het is voor veel mensen die te maken krijgen met een overlijden een belangrijke vraag: wat kost een uitvaart? Wat kost een begrafenis en is dat duurder dan een crematie, wat kost de afscheidsceremonie en met welke kosten moeten we als naasten nog meer rekening houden? Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven.

Lees meer