Verklaring overlijden

Hoe regel ik een verklaring van overlijden?

Als een persoon overlijdt, dan moet de huisarts, ziekenhuisarts of de arts van het verzorgingstehuis het overlijden vaststellen. Dat gebeurt met een verklaring van overlijden. Pas nadat de verklaring van overlijden is opgesteld en uitgegeven, kunnen wij als uitvaartverzorger actie ondernemen.

Er zijn twee soorten verklaringen van overlijden: de A-verklaring en de B-verklaring.

A-verklaring van overlijden

De A-verklaring is het eerste deel van de verklaring van overlijden. Op deze verklaring wordt aangegeven wie de overledene is en op welke datum de persoon is overleden. Twijfelt de arts of de persoon op een natuurlijke manier is overleden of is de overledene minderjarig? Dan moet de gemeentelijke schouwarts worden opgeroepen. De schouwarts velt bij twijfel een oordeel. Als de schouwarts een niet-natuurlijke dood vermoedt, bijvoorbeeld dood door een misdrijf, ongeval of euthanasie, dan neemt hij of zij contact op met de officier van justitie.

De A-verklaring van overlijden wordt meestal direct overgedragen aan de uitvaartondernemer. Die geeft het overlijden aan bij de gemeente. De gemeente geeft vervolgens een verlof tot begraving of cremeren, waarna het lichaam officieel begraven of gecremeerd mag worden.

B-verklaring van overlijden

In de B-verklaring staan meer specificaties over het overlijden. Het is een verklaring die terechtkomt bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), zodat kan worden bijgehouden hoe vaak een bepaalde doodsoorzaak voorkomt. Er staat bijvoorbeeld in weergegeven of iemand een natuurlijke of niet-natuurlijke dood is gestorven. De gegevens worden geheel anoniem door het CBS verwerkt.

Verklaring van overlijden ontvangen? Neem contact met ons op

Als de arts langs is geweest en je hebt de verklaring van overlijden ontvangen, neem je contact met ons op. Dit kan dag en nacht; wij zijn er voor jou en je naasten. Samen gaan we vervolgens een prachtige, persoonlijke uitvaart organiseren voor de overleden dierbare. Een stijlvol eerbetoon aan jouw geliefde. Wil je een afspraak met ons maken? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie?

Heb je vragen over een van onze diensten? Of wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact op

Andere vragen

Het is niet bij wet (wet op de lijkverzorging) verplicht dat een overledene in een kist moet liggen als hij begraven of gecremeerd wordt. Wat wel verplicht is, is dat het lichaam bedekt moet zijn. Een overledene moet hygiënisch vast kunnen worden gehouden voor het vervoer naar het graf of bij de invoer in de crematieoven. Bij gebruik van een wade, een grote doek waarin de overledene gewikkeld wordt, moet er ook een draagbaar of opbaarplank gebruikt worden. Anders kan het lichaam niet in de crematieoven ingevoerd worden.

 

Lees meer

De kosten van een uitvaart in kleine kring zijn heel afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Maar laten we er voor dit voorbeeld even vanuit gaan dat de overledene thuis wordt opgebaard, er op de dag van het afscheid in de eigen huiskamer een intiem samenzijn wordt georganiseerd en er geen rouwkaarten worden verstuurd. De rouwauto brengt de overledene naar het crematorium, familie zwaait de rouwauto uit en keert dan met hun gasten terug in de woning om nog koffie te drinken met een paar broodjes erbij. Op de eenvoudige kist van de overledene lag slechts één bloem. Wij hebben ervoor gezorgd dat er op een televisie een fotopresentatie vertoond werd en de lievelingsmuziek van de overledene werd gedraaid. Doordat we tig kaarsen hadden meegenomen die overal op verschillende zuiltjes stonden was het een heel sfeervol samenzijn. Prijspeil 2023

 

Lees meer

In principe mag een uitvaart op elke dag van de week plaatsvinden, ook op feestdagen. Veel locaties zijn echter op zondag gesloten. Op zaterdag en zondag berekenen veel locaties, zoals begraafplaatsen bijvoorbeeld, een weekendtoeslag. Het is dus afhankelijk van de wensen van de nabestaanden wat er in het weekend georganiseerd kan worden. Daarnaast speelt de beschikbaarheid van de gewenste locatie een rol. In 2023 kampen we nog steeds met een groot personeelstekort, een probleem dat er ook vaak voor zorgt dat we ergens niet terecht kunnen, simpelweg omdat er geen mensen zijn die voor ons kunnen werken.

Lees meer