Wat te doen bij een overlijden?

Het overlijden van een dierbare is een aangrijpende gebeurtenis. In de eerste plaats omdat u een geliefde verliest waar u veel van houdt. Dat voelt intens, verdrietig en soms ook verwarrend. Daarnaast moet er best wel wat geregeld worden bij een overlijden, van het melden van het overlijden zelf tot het regelen van een prachtig, origineel afscheid. Bij Hommage Uitvaarten begrijpen we dat er in deze tijd veel op u en uw naasten afkomt. Daarom hebben we op een rijtje gezet wat u moet regelen bij het overlijden van een dierbare. Het belangrijkste wat u hierbij moet onthouden is: neem je tijd. Gun uzelf en uw naasten de rust en ruimte om afscheid te nemen van de persoon die u zo liefheeft. Er is géén reden om overhaast te handelen.

Stappenplan bij overlijden

Wanneer iemand sterft, is het eerste wat je doet: niets. Loop niet weg en bel de dokter. Neem de telefoon niet op, haal diep adem en wees aanwezig in de grootte van het moment. Ga aan het bed zitten en wees gewoon aanwezig bij de ervaring in de kamer.

Pauzeren geeft je ziel een kans om je aan te passen, want hoe voorbereid we zijn, een dood is nog steeds een schok. Als we gelijk in de “doen-modus” trappen, en 112 of de huisarts bellen,  krijgen we nooit de kans om de enorme gebeurtenis op te nemen.

Geef jezelf 10 of 15 minuten om gewoon te zijn. Je krijgt die tijd nooit meer terug als je het nu niet neemt, gun jezelf die rust.

Luister naar je behoeften

Iedereen reageert anders op het overlijden van een dierbare. De één praat er graag over, de ander trekt zich liever terug. Daar is geen goed of fout in. Luister naar uw behoeften en doe wat goed voelt. Als u wilt, kunt u de tijd nemen om bij de overledene te zitten en te zeggen wat op uw hart ligt. Neem contact op met familie en vrienden die op de hoogte gebracht moeten worden. Alles op uw eigen tempo, wanneer en op welke manier u wilt.

Neem contact op met de huisarts

Als u zover bent, neemt u contact op met de (huis-)arts. Bij overlijden in een ziekenhuis of verpleeghuis moeten de verpleging en dienstdoende arts op de hoogte worden gebracht. De arts stelt het overlijden vast en maakt de verklaringen van overlijden in orde. U ontvangt 2 formulieren: een A- en een B-verklaring. In de A-verklaring staat dat de persoon is overleden en in de B-verklaring staat de oorzaak van het overlijden. Soms wordt de B-verklaring door de arts digitaal verzonden. Als deze papieren gereed zijn, kunt u contact opnemen met de ons, wij zijn 24 uur per dag bereikbaar voor u.

Neem contact op met Hommage Uitvaarten

Zijn de A- (en B-verklaring) gereed? Dan kunt u een afspraak met ons maken. Er zit geen deadline aan het maken van deze afspraak: u bent dus niet verplicht om binnen een bepaalde tijd contact met ons op te nemen. U kunt ons daarentegen ook ’s nachts bellen (nadat de arts geweest is om het overlijden vast te stellen). We zorgen dan dat de zorg voor de overledene in gang wordt gezet. Zelf komen we de dag erna, op een moment dat het u en uw naasten uitkomt. Tijdens dit bezoek bespreken we in alle rust uw wensen. U kunt uw verhaal, verdriet en zorgen met ons delen; wij bieden steun in deze moeilijke periode. Er is tijd en ruimte om al uw vragen te stellen. We bespreken daarnaast diverse noodzakelijkheden, zoals de verzorging en opbaring van de overledene en de keuze voor begraven of cremeren. Dit doen we samen, stap voor stap.

Wat goed is om te weten, is dat u áltijd bij Hommage Uitvaarten terecht kunt. Ongeacht of en waar u verzekerd bent. Bent u verzekerd? Bij het melden van een overlijden is het niet noodzakelijk om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij, dit nemen wij graag voor u uit handen. Omdat Hommage Uitvaarten geen hoge overheadkosten heeft bij een uitvaart, bent u doorgaans veel goedkoper uit dan bij uw verzekeringsmaatschappij. Als u hier vragen over heeft, dan beantwoorden wij die uiteraard graag.

Uitvaart regelen

Soms worden in het eerste gesprek al wensen besproken die bijdragen aan de invulling van het afscheid. Dit hoeft niet; we kunnen dit onderdeel van het gesprek ook oppakken tijdens een volgende bezoek. Wij bezoeken u en uw naasten zo vaak als jullie dat wensen. Het maken van één of meerdere vervolgafspraken is dan ook geen probleem. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. We maken voldoende tijd vrij om de uitvaart naar wens te regelen, zodat het ervaren van tijdsdruk niet nodig is.

Alles op een rijtje: wat moet ik regelen bij een overlijden?

  • Luister naar uw behoeften en neem de tijd die u nodig heeft.
  • Neem contact op met de dienstdoende arts voor het verkrijgen van een verklaring van overlijden.
  • Neem contact op met Hommage Uitvaarten: 06-16698767 (Stefani) / 06-36209099 (Raymond) / 06-45091847 (Karlijn)
  • Er wordt een afspraak met u gepland waarin we al uw wensen doorspreken en alle vragen beantwoorden.
  • Voor het organiseren van de uitvaart is voldoende tijd. Neem uw rust, denk aan uzelf en uw naasten.
  • Lees hier meer over de kosten.

Wij zijn er voor u en uw naasten

Wij ondersteunen u en uw naasten in deze intense tijd en helpen u bij het organiseren van een stijlvol eerbetoon: een hommage. We informeren, adviseren en inspireren u en uw familie zo goed mogelijk. Wilt u meer weten over wat te doen bij een overlijden? Of wil je graag een afspraak met ons maken? Neem dan gerust contact met ons op. We zijn snel en goed bereikbaar. U kunt altijd bij ons terecht.

Meer informatie?

Heeft je vragen over een van onze diensten? Of wilt u weten wat we voor u kunnen betekenen? Neemt u dan gerust contact met ons op. We helpen u graag.

Neem contact op