Vastleggen uitvaartwensen

Maak van nabestaanden geen spoorzoekers

De dochter wil haar vader begraven, maar haar broer voelt meer voor cremeren. ‘Dat wilde pa toch?’ Een grote keuze om het over eens te worden tijdens een kwetsbare periode van verlies en verdriet.

Het zijn niet de enige vragen die nabestaanden samen moeten beantwoorden in de week tussen overlijden en afscheid nemen. Vieren we een groots afscheid of houden we het sober? Wie spreekt en wat mag er wel (of niet) gezegd worden? Komt er een foto op de kaart en welke foto dan? Drinken we koffie of een borrel? Wie is er welkom? Wie niet? Wie mag op de eerste rij? We kennen allemaal wel een verhaal van een familie waarbij de organisatie van een uitvaart meer verdeeldheid dan harmonie gaf.

We denken er tijdens ons leven liever niet over na. Doen het liefst alsof de dood niet bestaat of op z’n minst nog mijlenver weg is. Toch hebben velen van ons al eens afscheid moeten nemen. Van een (groot)ouder, een partner of misschien zelfs van een kind.

Het verlies van bijvoorbeeld een vader heeft impact op de rest van het gezin, relaties komen in een nieuw daglicht te staan, onderlinge verhoudingen veranderen. Als hij vijf kinderen na laat zijn er eigenlijk vijf vaders overleden, want elk kind heeft een bijzondere, eigen band met zijn of haar vader. En zo heeft ook elk kind verschillende behoeftes ten aanzien van zijn afscheid.

De week vóór de uitvaart is een intense en hectische week. Er moet ontzettend veel georganiseerd, besloten en gekozen worden. Soms is dat moeilijk omdat onderlinge relaties gespannen zijn of de contacten broos. Het is een utopie om te verwachten dat het iedereen dan lukt om ineens lief en verdraagzaam naar elkaar te zijn. In de realiteit verloopt het gezamenlijk organiseren van een afscheid niet altijd even soepel. Zoveel mensen, zoveel wensen en meningen.

Als die verschillende behoeftes en opvattingen zelfs lijnrecht tegenover elkaar staan, is het een grote opgave om te zorgen dat alle nabestaanden zich herkennen in de herdenkingsceremonie.

Goed afscheid nemen is ongelooflijk belangrijk voor het rouwproces en de verliesverwerking. De uitvaart is een moment van loslaten, elkaar troosten en het accepteren dat een geliefde nooit meer echt in hun leven aanwezig zal zijn. Afscheidsrituelen zoals een uitvaart, geven een gevoel van verbinding en het is daarom zo belangrijk dat een afscheid in alle rust en in goed overleg met elkaar kan plaatsvinden.

Maak van nabestaanden geen spoorzoekers! Veel onrust, ruzies, twijfels en besluiteloosheden worden voorkomen door persoonlijke wensen bij leven vast te leggen of te bespreken. Precies zoals bij een bedrijfsovername of andere nalatenschap. Dat geeft duidelijkheid: in een prettig gesprek maken we samen een document waarin alles staat beschreven. Het kan maar vast in de kast liggen.

Die duidelijkheid geeft nabestaanden, ondanks hun verschillen of kwetsbare relaties, de kans om bezig te zijn met de essentie: het eigen verdriet en het samen delen van mooie herinneringen. Want hoe de relaties ook zijn: de gemene deler is het verlies en de liefde voor de dierbare overledene.

Wilt u gratis een boekje ontvangen waarin u al uw wensen met betrekking tot uw afscheid in kunt vullen/op kunt schrijven, mail ons en we sturen het boekje kosteloos naar u op. Klik op de knop hieronder en laat uw gegevens achter, we sturen het onmiddellijk naar u op. En graag komen we vrijblijvend bij u langs, om op een hele luchtige, vriendelijke manier uw wensen te bespreken. Deze gesprekken zijn – in onze ervaring – waardevol en vaak zelfs ook gezellig. Hoe gek dat ook moge klinken.

Zo belangrijk, wensen vastleggen ten aanzien van uw afscheid!

Zo vaak maken we mee dat de persoon die overleden is het lastige thema “overlijden” niet met zijn naasten wilde of durfde te bespreken. En dan zien we dat nabestaanden sporen gaan zoeken in mappen, schriftjes, kladblokjes. In de hoop te kunnen vinden wat hun dierbare graag voor uitvaart had gewild. Bij Hommage Uitvaarten helpen we u dit moeilijke thema op een vriendelijke manier bespreekbaar te maken, en leggen we samen uw wensen vast. Zodat uw nabestaanden geen sporen hoeven te zoeken.

Wilt u een boekje?

Veelgestelde vragen

Het is niet bij wet (wet op de lijkverzorging) verplicht dat een overledene in een kist moet liggen als hij begraven of gecremeerd wordt. Wat wel verplicht is, is dat het lichaam bedekt moet zijn. Een overledene moet hygiënisch vast kunnen worden gehouden voor het vervoer naar het graf of bij de invoer in de crematieoven. Bij gebruik van een wade, een grote doek waarin de overledene gewikkeld wordt, moet er ook een draagbaar of opbaarplank gebruikt worden. Anders kan het lichaam niet in de crematieoven ingevoerd worden.

 

Lees meer

De kosten van een uitvaart in kleine kring zijn heel afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Maar laten we er voor dit voorbeeld even vanuit gaan dat de overledene thuis wordt opgebaard, er op de dag van het afscheid in de eigen huiskamer een intiem samenzijn wordt georganiseerd en er geen rouwkaarten worden verstuurd. De rouwauto brengt de overledene naar het crematorium, familie zwaait de rouwauto uit en keert dan met hun gasten terug in de woning om nog koffie te drinken met een paar broodjes erbij. Op de eenvoudige kist van de overledene lag slechts één bloem. Wij hebben ervoor gezorgd dat er op een televisie een fotopresentatie vertoond werd en de lievelingsmuziek van de overledene werd gedraaid. Doordat we tig kaarsen hadden meegenomen die overal op verschillende zuiltjes stonden was het een heel sfeervol samenzijn. Prijspeil 2023

 

Lees meer

In principe mag een uitvaart op elke dag van de week plaatsvinden, ook op feestdagen. Veel locaties zijn echter op zondag gesloten. Op zaterdag en zondag berekenen veel locaties, zoals begraafplaatsen bijvoorbeeld, een weekendtoeslag. Het is dus afhankelijk van de wensen van de nabestaanden wat er in het weekend georganiseerd kan worden. Daarnaast speelt de beschikbaarheid van de gewenste locatie een rol. In 2023 kampen we nog steeds met een groot personeelstekort, een probleem dat er ook vaak voor zorgt dat we ergens niet terecht kunnen, simpelweg omdat er geen mensen zijn die voor ons kunnen werken.

Lees meer