Duurzame uitvaart

Mogelijkheden voor een duurzame uitvaart

Je kunt op allerlei gebieden het milieu ontzien door duurzame keuzes te maken. Wij sommen graag een aantal nuttige tips voor je op.

Een milieuvriendelijk omhulsel

Een milieuvriendelijk omhulsel, dat kan een kist zijn of een wade. Een wade is een grote doek waarin de overledene gewikkeld wordt. Bij een wade heb je dan ook een opbaarplank op draagbaar nodig, want de overledene moet wel gedragen kunnen worden. Er bestaan onnoemelijk veel soorten kisten en gelukkig worden leveranciers steeds milieubewuster.

Helaas zien we nog steeds kisten van spaanplaat met bijvoorbeeld eikenfineer. Spaanplaat wordt o.a. gemaakt van vermalen oude raamkozijnen en deurposten. Het zit vol met verfresten en chemicaliën. Er is veel lijm nodig om de spaanders vervolgens te verlijmen, daardoor zijn deze kisten ook erg zwaar. Al deze toevoegingen komen bij begraven en cremeren in het milieu terecht.

Dure soorten als mahonie- en kersenhout met dikke lagen lak en stalen grepen: dat zijn ook allemaal erg milieuonvriendelijke keuzes. Deze bomen groeien niet in Nederland en er is veel transport nodig, wat niet goed is voor het milieu.

Beter is het om bijvoorbeeld een kist of draagbaar te kiezen van EcoPopulierComposiet, dat is duurzaam, ecologisch verantwoord en wordt CO2-neutraal geproduceerd. Het wordt vervaardigd uit 100% snelgroeiend populierenhout. Een draagbaar of opbaarplank is een plank waarop de overledene gelegd kan worden, dit als vervanging voor een kist.

Hier onder een voorbeeld van een draagbaar (foto links), voor als iemand voor een wade gekozen heeft. De wade kan vaak uit eigen spullen gemaakt worden. Uiteraard is het ook mogelijk om er een deksel bij te bestellen, zie de afbeelding ernaast (foto rechts).

Duurzame rouwkaarten

Rouwkaarten worden gemaakt van papier en hedendaags nog steeds verzonden per post. Let erop dat je niet kiest voor gebleekt papier. De drukker waar wij mee werken drukt gerecycled papier waar ook onze enveloppen van zijn gemaakt.

Vele drukkerijen drukken inmiddels op een duurzame manier, dat betekent dat ze werken met zuinige printers, hervulbare cartridges en milieuvriendelijke inkt.  Het verspreiden van de kaarten kan vaak ook te voet worden gedaan, of per fiets, vele genodigden wonen vaak in de buurt. Eventueel kan de kaart ook digitaal als PDF gemaild worden.

Het vervoeren van de overledene

Het vervoer van de overledene naar de locatie van het afscheid kan op een milieuvriendelijke manier. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische rouwauto, er bestaan veel verschillende in Nederland, ook van het merk Tesla (voor de liefhebber).  Of wat dacht je van een uitvaartbus waar veel mensen in kunnen en dus voor minder productie van uitlaatgassen zorgt. Er zijn verschillende te huren, bij voorbeeld een Mercedes met 17 zitplaatsen en 4 staanplaatsen en uiteraard een plaats voor de overledene.

En wat vind je van de fiets? Hoe gaaf is het om met zijn allen een laatste fietstocht te maken?

Deze aanhanger kan op elke fiets gemonteerd worden. Het is mooi om de overledene temidden van een heel fietsend gezelschap weg te brengen. Dwars door de stad of met elkaar door de natuur, alles is mogelijk. De aanhanger is heel makkelijk in gebruik. Je hebt geen speciale toestemming nodig om in een rouwstoet te fietsen.

Bloemen op een afscheid

Het is in Nederland nog steeds een soort traditie om voor honderden euro’s bloemen te laten bezorgen ter aankleding van het afscheid en ook ter versiering van de kist. Vaak willen mensen bloemen die op dat moment helemaal niet groeien in Nederland en dus geïmporteerd of speciaal gekweekt moeten worden. Allemaal niet goed voor het milieu natuurlijk.

Kies bloemen die bij het seizoen horen, dat scheelt al heel veel. En denk er eens over na om het afscheid aan te kleden met planten, die later nog een functie hebben omdat ze meegenomen kunnen worden. Of laat eenieder een enkele bloem meenemen die vervolgens op een creatieve manier bij de overledene wordt neergelegd. Zie hier onder een voorbeeld daarvan.

Wij van Hommage Uitvaarten adviseren hebben heel veel creatieve ideeën hoe een uitvaart duurzaam en heel mooi aangekleed kan worden. Bij ons komt het eigenlijk niet voor dat – zoals het nog dagelijks gaat – dure bloemstukken uiteindelijk in het rek bij het crematorium belanden na het afscheid. Dat vinden we niet alleen doodzonde maar ook kapitaalvernietiging. Wij zorgen voor mooie oplossingen, bel ons gerust, dan komen we met mooie ideeën.

Milieuvriendelijk opbaren

Een milieuvriendelijke, biologische manier van opbaren is BioSac 200. Dat is een heel vriendelijke manier om de overledene na overlijden te bewaren, zonder dat hij of zij gekoeld hoeft te worden. Meestal wordt de overledene gekoeld op een koelplaat of in een koelcel. Dan gaat die persoon heel koud aanvoelen, dat is vaak lastig voor nabestaanden. Soms krijgen mensen een thanatopraxie behandeling, ook dan is geen koelplaat nodig. In een volgende blog schrijven we daarover meer.

Met BioSac200 blijft het lichaam op kamertemperatuur, en dat is heel vriendelijk voor de mensen die nog bij de overledene willen zijn. Bio Sac 200 is een filter die ervoor zorgt dat de gassen uit het overleden lichaam worden geabsorbeerd. De filters, we gebruiken er doorgaans twee, bestaan uit twee hoofdbestanddelen; actieve koolstof en geïmpregneerde klei. Ze worden op de buik van de overledene gelegd, onder de kleding.
Lees hier meer over deze opbaarwijze.

Duurzame wensen vastleggen bij leven

Een laatste tip is dat het verstandig is om je wensen bij leven vast te leggen. Misschien zijn jouw nabestaanden minder betrokken bij duurzaamheid. Leg in een document vast wat jouw wensen zijn ten aanzien van jouw afscheid. Wij helpen daar graag bij.  We komen heel graag vrijblijvend bij je of jullie langs en kunnen je informeren en inspireren over alle mogelijkheden die er zijn.

We hebben mooie boekjes waar je je wensen in kunt vullen op allerlei gebied. Neem hier contact met ons op, zodat we u een exemplaar kunnen toesturen.

Wat kunnen wij betekenen?

Heeft u vragen over een duurzaam afscheid? Wij denken graag met u mee. Met creatieve oplossingen dragen wij een steentje bij aan het behoud van onze planeet.

Meer informatie?

Veelgestelde vragen

Het is niet bij wet (wet op de lijkverzorging) verplicht dat een overledene in een kist moet liggen als hij begraven of gecremeerd wordt. Wat wel verplicht is, is dat het lichaam bedekt moet zijn. Een overledene moet hygiënisch vast kunnen worden gehouden voor het vervoer naar het graf of bij de invoer in de crematieoven. Bij gebruik van een wade, een grote doek waarin de overledene gewikkeld wordt, moet er ook een draagbaar of opbaarplank gebruikt worden. Anders kan het lichaam niet in de crematieoven ingevoerd worden.

 

Lees meer

De kosten van een uitvaart in kleine kring zijn heel afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Maar laten we er voor dit voorbeeld even vanuit gaan dat de overledene thuis wordt opgebaard, er op de dag van het afscheid in de eigen huiskamer een intiem samenzijn wordt georganiseerd en er geen rouwkaarten worden verstuurd. De rouwauto brengt de overledene naar het crematorium, familie zwaait de rouwauto uit en keert dan met hun gasten terug in de woning om nog koffie te drinken met een paar broodjes erbij. Op de eenvoudige kist van de overledene lag slechts één bloem. Wij hebben ervoor gezorgd dat er op een televisie een fotopresentatie vertoond werd en de lievelingsmuziek van de overledene werd gedraaid. Doordat we tig kaarsen hadden meegenomen die overal op verschillende zuiltjes stonden was het een heel sfeervol samenzijn. Prijspeil 2023

 

Lees meer

In principe mag een uitvaart op elke dag van de week plaatsvinden, ook op feestdagen. Veel locaties zijn echter op zondag gesloten. Op zaterdag en zondag berekenen veel locaties, zoals begraafplaatsen bijvoorbeeld, een weekendtoeslag. Het is dus afhankelijk van de wensen van de nabestaanden wat er in het weekend georganiseerd kan worden. Daarnaast speelt de beschikbaarheid van de gewenste locatie een rol. In 2023 kampen we nog steeds met een groot personeelstekort, een probleem dat er ook vaak voor zorgt dat we ergens niet terecht kunnen, simpelweg omdat er geen mensen zijn die voor ons kunnen werken.

Lees meer