Omgaan met verdriet na het overlijden van je vader, moeder, partner of kind

Hoe mensen verlies ervaren is heel verschillend. Het voelt anders wanneer iemand overlijdt na een lange ziekteperiode dan door een ongeval, zelfdoding of geweldpleging. Bij het eerste geval heeft de omgeving zich vaak enigszins voor kunnen bereiden, terwijl overlijden door een niet-natuurlijke doodsoorzaak vaak heel onverwacht komt. Toch kan ook het verlies van een geliefde na een ziekteperiode als een klap aankomen.

Rouwen op je eigen manier

Elk verlies en elk verdriet is uniek. Omgaan met het overlijden van een vader of moeder is anders dan omgaan met het overlijden van een partner. Dat geldt ook voor het verlies van een kind, waar vaak nóg complexere emoties bij komen kijken. Binnen een familie zie je vaak verschillende reacties op een overlijden. Allemaal moeten ze omgaan met het verlies van een dierbaar familielid, en dat doet iedereen op zijn of haar eigen wijze.

Een nieuwe balans vinden in het leven

Verlies gaat nooit over, het verandert je voor altijd. Verdriet gaat ook nooit over, maar je kunt wel leren overleven en weer van het leven genieten. Verlies is niet eindeloos. De meesten mensen zijn veerkrachtig en komen hun verdriet weer te boven. Ze vinden opnieuw een evenwicht in hun leven. Rouwen is werken aan het vinden van een nieuwe balans in het leven zonder die ene belangrijke persoon.

Vier taken bij rouwarbeid

Rouwen is hard werken. We noemen dit rouwarbeid. In rouwarbeid zijn er vier rouwtaken, die je alle vier moet vervullen. Deze vier rouwtaken zorgen ervoor dat je uiteindelijk (beter) kunt omgaan met het overlijden van je vader, moeder, partner of kind.

  1. De werkelijkheid onder ogen zien, het verlies aankijken
    Het voelt onwerkelijk: alsof je droomt, het dringt nog niet helemaal tot je door, misschien kun je het niet eens geloven. Hoe kan het nou dat je geliefde er ineens niet meer is? Het kan een hele tijd duren voor de werkelijkheid helemaal tot je doordringt. Hoe moeilijk ook, het helpt je om de werkelijkheid echt met eigen ogen te zien. Ga dus regelmatig bij jouw overleden dierbare zitten. Misschien kun je het nog moeilijk voorstellen, maar het gaat je helpen, echt!
  2. De pijn van het verlies ervaren, het doorleven
    Pijn doet het, heel veel pijn. Er is nauwelijks een weg om de pijn heen, en als die er is, dan vind je hem niet. Het is er altijd en soms word je er zo door overvallen dat je niet normaal kunt functioneren. Wanhoop, neerslachtigheid, angst, schuldgevoelens, boosheid, agressie, eenzaamheid: allemaal heel menselijke gevoelens en reacties op verlies. Verdriet gaat ook nooit over, maar je kunt wel leren overleven en weer van het leven genieten.
  3. Je aanpassen aan de nieuwe wereld, zonder degene die jou zo lief is
    De nieuwe realiteit begint zich duidelijk af te tekenen na een periode van drie tot vier maanden na het sterven van jouw dierbare. Elke dag leer je de harde lessen van de afwezigheid van jouw overleden geliefde. Je bent je bijvoorbeeld heel bewust van de rol die hij of zij in jouw leven had.
  4. Opnieuw leren genieten en de herinneringen koesteren
    Je bewaart jullie band en de herinneringen, terwijl je opnieuw van dingen leert te genieten. Zolang je leeft, blijf je verbonden met jouw dierbare. Iemand waar je van gehouden hebt is namelijk nooit helemaal verloren. Omkijken naar herinneringen geeft je de mogelijkheid om naar de toekomst te kijken. Het einde van de rouw betekent niet dat je de band met jouw dierbare verbreekt, maar dat je hem of haar integreert in je leven, op een andere manier dan toen hij of zij nog leefde.

Neem de tijd

Waar het leven misschien eerst uitzichtloos lijkt na het overlijden van je vader, moeder, partner of kind, merk je dat je na verloop van tijd leert omgaan met het verlies. Daar zit geen tijdspanne aan. Bij de één duurt het wat langer dan bij de ander, en dat heeft met van alles te maken. De doodsoorzaak, band met de overleden dierbare en je karakter spelen allemaal een rol. Gun jezelf de tijd om je weg te vinden in het rouwproces.

Je hoeft het niet alleen te doen

Bij Hommage Uitvaarten hebben we jarenlange ervaring in het begeleiden van mensen in het laatste stukje van hun leven. Daardoor kunnen we nabestaanden goed op weg helpen in het rouwproces. Heb je het gevoel dat je vastloopt in het proces en dat je niet weet hoe je moet omgaan met het overlijden van je vader, moeder, partner of kind? En natuurlijk kan dit ook het overlijden betreffen van iemand anders dan eerder genoemd! Sommige mensen zijn gewoon onmisbaar voor je. Dan kunnen we – indien je dat wenst – hulp voor je inschakelen. Wees niet bang om hulp te vragen als je voelt dat je daar behoefte aan hebt; het kan je net die handvatten geven die je nodig hebt. Bij Hommage Uitvaarten laten we je niet in de steek, we zijn er ook voor je als het afscheid al lang achter je ligt, de aandacht van de omgeving verslapt en jij met je handen in het haar zit.

Meer informatie?

Heb je vragen over een van onze diensten? Of wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact op

Veelgestelde vragen

Het is niet bij wet (wet op de lijkverzorging) verplicht dat een overledene in een kist moet liggen als hij begraven of gecremeerd wordt. Wat wel verplicht is, is dat het lichaam bedekt moet zijn. Een overledene moet hygiënisch vast kunnen worden gehouden voor het vervoer naar het graf of bij de invoer in de crematieoven. Bij gebruik van een wade, een grote doek waarin de overledene gewikkeld wordt, moet er ook een draagbaar of opbaarplank gebruikt worden. Anders kan het lichaam niet in de crematieoven ingevoerd worden.

 

Lees meer

De kosten van een uitvaart in kleine kring zijn heel afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Maar laten we er voor dit voorbeeld even vanuit gaan dat de overledene thuis wordt opgebaard, er op de dag van het afscheid in de eigen huiskamer een intiem samenzijn wordt georganiseerd en er geen rouwkaarten worden verstuurd. De rouwauto brengt de overledene naar het crematorium, familie zwaait de rouwauto uit en keert dan met hun gasten terug in de woning om nog koffie te drinken met een paar broodjes erbij. Op de eenvoudige kist van de overledene lag slechts één bloem. Wij hebben ervoor gezorgd dat er op een televisie een fotopresentatie vertoond werd en de lievelingsmuziek van de overledene werd gedraaid. Doordat we tig kaarsen hadden meegenomen die overal op verschillende zuiltjes stonden was het een heel sfeervol samenzijn. Prijspeil 2023

 

Lees meer

In principe mag een uitvaart op elke dag van de week plaatsvinden, ook op feestdagen. Veel locaties zijn echter op zondag gesloten. Op zaterdag en zondag berekenen veel locaties, zoals begraafplaatsen bijvoorbeeld, een weekendtoeslag. Het is dus afhankelijk van de wensen van de nabestaanden wat er in het weekend georganiseerd kan worden. Daarnaast speelt de beschikbaarheid van de gewenste locatie een rol. In 2023 kampen we nog steeds met een groot personeelstekort, een probleem dat er ook vaak voor zorgt dat we ergens niet terecht kunnen, simpelweg omdat er geen mensen zijn die voor ons kunnen werken.

Lees meer