Uitvaartmuziek

Waarom uitvaartmuziek zo belangrijk is

Muziek is erg bepalend voor de sfeer bij een afscheid. Wij helpen wij u de juiste toon te vinden, helemaal passend bij uw dierbare.

Uitvaartmuziek vol met herinneringen

Je kent het vast wel, je hoort een nummer en herinneringen gieren als vanzelf door je heen. Herinneringen aan de persoon waarmee je het nummer “deelde”, de plaats waar je was toen je het hoorde, de sfeer die er heerste. Vaak zijn herinneringen onlosmakelijk verbonden met een nummer, je kunt het niet horen zonder aan die persoon of situatie te denken.

Muziek kan bij een afscheid de juiste toon zetten. Het kan zorgen voor emoties, herkenning en het kan ook troost bieden. “Mam had het zo fijn gevonden dat we dit nummer voor haar draaien”.

Ook als de overledene geen lievelingsmuziek had is het altijd mogelijk om passende nummers te vinden. Maar hoe doe je dat, hoe maak je dan een keuze? Wij geven graag een paar adviezen om tot een passende keuze te komen.

Ons advies voor de juiste uitvaartmuziek

Iedereen heeft wel een voorkeur voor een bepaald genre: Klassiek, Folk, volksmuziek en wereldmuziek, Latin, Schlager en levenslied, Jazz-muziek, R&B, Rock- of Pop-muziek.

Als de overledene van bijvoorbeeld Rock-muziek hield, dan is een keuze uit die muziekstijl een hele goede voor zijn of haar afscheid. Muziek hoeft niet per se rustig of ingetogen te zijn bij een uitvaart. Het is juist mooi als het raakt en dat doet het als het past.

Laat je niet verleiden tot de uitvaartmuziek top 10 of top 100, dat zou jammer zijn. Want dan kopieer je de keuze van anderen, terwijl jouw dierbare toch uniek was en zijn of haar eigen nummers verdient.

Soms is het de melodie die aanspreekt, soms is het de tekst die zo goed past. Als beide passen is dat natuurlijk heel fijn, maar dat hoeft niet per se. Misschien blèrde Pa wel altijd luidkeels met een nummer mee, terwijl hij geen idee had wat hij zong en zong hij vooral fonetisch mee. Misschien vond Ma de tekst zo prachtig, omdat het helemaal op haar gevoel of haar leven sloeg. Hoe mooi is het om de tekst af te drukken en uit te delen zodat op het afscheid iedereen mee kan zingen.

Inspiratie voor passende muziek tijdens een afscheid

Als je geen nummers kent, dan kun je ook zoeken op internet. Bijvoorbeeld “lied over de bergen in Oostenrijk” als de overledene het daar zo fijn had. Als je een dergelijke vraag stelt in Google krijg je allerlei antwoorden en kun je daaruit inspiratie opdoen.

Livemuziek is prachtig bij een afscheid, het geeft altijd net dat extra cachet. Een pianist, een saxofonist, een gitarist, een bandeonist (denk aan de traan van Maxima), allemaal prachtig. Of misschien zelfs wel een hele band, hoe mooi is dat! Aan livemuziek hangt natuurlijk ook een prijskaartje, en dat kan niet iedereen zich veroorloven. Als de band of het orkest belangrijk was voor de overledene, waarom zou je dan geen film afspelen op het afscheid, of de videoclip?

Zelf muziek maken op een uitvaart

 Vaak is er in de familie- of vriendenkring wel iemand die een instrument bespeelt of kan zingen. Het kan als een hele eer voelen om een muzikale bijdrage te leveren aan de afscheidsceremonie. Voor veel mensen is dat heel spannend. Wij zorgen er altijd voor dat degene die iets gaat spelen van tevoren ruim de tijd krijgt om even te aarden in de ruimte, te oefenen, nog een keer te oefenen en zich zelfverzekerd te laten voelen. Dit doen we ook met kinderen, vaak de kleinkinderen van de overledene. Soms zijn die nog heel jong. Hoe mooi is het dat de kleintjes de kans krijgen om het geleerde uit te mogen voeren op het afscheid van opa of oma. En, heel eerlijk, al klinkt het zo vals als een kraai, dat maakt niets uit. Opa of oma zouden heel erg dankbaar zijn voor het optreden en de hele zaal is ontroerd! Wedden?

Wij helpen u de juiste toon te vinden

Wij van Hommage Uitvaarten helpen graag met de zoektocht als jullie het zelf lastig vinden. We denken graag met jullie mee om een prachtige keuze te vinden waar jullie je helemaal in kunnen vinden en waarin je jullie dierbare herkent. En dan zal deze muziek later weer zorgen voor herinneringen aan degene die jullie nu moeten missen.

Mogen wij u inspireren?

Veelgestelde vragen

Het is niet bij wet (wet op de lijkverzorging) verplicht dat een overledene in een kist moet liggen als hij begraven of gecremeerd wordt. Wat wel verplicht is, is dat het lichaam bedekt moet zijn. Een overledene moet hygiënisch vast kunnen worden gehouden voor het vervoer naar het graf of bij de invoer in de crematieoven. Bij gebruik van een wade, een grote doek waarin de overledene gewikkeld wordt, moet er ook een draagbaar of opbaarplank gebruikt worden. Anders kan het lichaam niet in de crematieoven ingevoerd worden.

 

Lees meer

De kosten van een uitvaart in kleine kring zijn heel afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Maar laten we er voor dit voorbeeld even vanuit gaan dat de overledene thuis wordt opgebaard, er op de dag van het afscheid in de eigen huiskamer een intiem samenzijn wordt georganiseerd en er geen rouwkaarten worden verstuurd. De rouwauto brengt de overledene naar het crematorium, familie zwaait de rouwauto uit en keert dan met hun gasten terug in de woning om nog koffie te drinken met een paar broodjes erbij. Op de eenvoudige kist van de overledene lag slechts één bloem. Wij hebben ervoor gezorgd dat er op een televisie een fotopresentatie vertoond werd en de lievelingsmuziek van de overledene werd gedraaid. Doordat we tig kaarsen hadden meegenomen die overal op verschillende zuiltjes stonden was het een heel sfeervol samenzijn. Prijspeil 2023

 

Lees meer

In principe mag een uitvaart op elke dag van de week plaatsvinden, ook op feestdagen. Veel locaties zijn echter op zondag gesloten. Op zaterdag en zondag berekenen veel locaties, zoals begraafplaatsen bijvoorbeeld, een weekendtoeslag. Het is dus afhankelijk van de wensen van de nabestaanden wat er in het weekend georganiseerd kan worden. Daarnaast speelt de beschikbaarheid van de gewenste locatie een rol. In 2023 kampen we nog steeds met een groot personeelstekort, een probleem dat er ook vaak voor zorgt dat we ergens niet terecht kunnen, simpelweg omdat er geen mensen zijn die voor ons kunnen werken.

Lees meer