Waarom je een Facebook-account niet meteen moet opzeggen na een overlijden

Waarom je een Facebook-account niet meteen moet opzeggen na een overlijden

Het verlies van een dierbare is een moeilijke en emotionele periode. Naast het omgaan met het verdriet en de praktische regelingen, moeten we ook nadenken over de digitale erfenis van de overledene. Een van de meest voorkomende stappen die mensen willen nemen, is het opzeggen van het Facebook-account van hun geliefde. Hoewel dit begrijpelijk is, zijn er goede redenen om dit niet overhaast te doen. In dit artikel vertellen wij waarom je een Facebook-account niet meteen moet (laten) opzeggen na een overlijden.

Digitale herinneringen

Een Facebook-account kan dienen als een kostbare bron van digitale herinneringen. Foto’s, berichten, en interacties met vrienden en familieleden vormen een online archief van de persoonlijkheid en het leven van de overledene. Het behouden van dit account kan helpen bij het bewaren van deze waardevolle herinneringen voor toekomstige generaties. Het kan troost bieden om af en toe door de oude berichten en foto’s te bladeren en te reflecteren op de mooie momenten die zijn gedeeld.

Inloggegevens en online accounts

Een minder bekend feit is dat veel mensen hun Facebook-account ook gebruiken om in te loggen op andere websites en diensten. Dit wordt vaak gedaan via de “Login met Facebook” knop die je op veel websites ziet. Als je het Facebook-account van de overledene meteen opzegt, loop je het risico dat je toegang verliest tot andere online accounts die aan dat Facebook-account zijn gekoppeld. Dit kan onder andere problemen veroorzaken met het verkrijgen van toegang tot e-mails, online winkels, en andere belangrijke digitale bronnen die de overledene gebruikte.

Om te weten welke apps en websites gekoppeld zijn, open je de Facebook-App op een telefoon en ga je via “Menu” naar “Instellingen en Privacy” -> “Instellingen” -> “Apps en websites” en volg je de instructies hieronder vanaf punt 4.

Op een computer of laptop volg je deze stappen:

Log in op Facebook en ga naar “Privacycontrole” via www.facebook.com/privacy/checkup
Selecteer “Je gegevensinstellingen op Facebook”
Klik op “Doorgaan”
Je ziet een lijst met App en websites waarbij ooit is ingelogd met Facebook.
Selecteer wat je wilt verwijderen, of alles van de tijdlijn moet worden verwijderd en of er een melding moet worden gestuurd.

Informeren van vrienden en contacten

Het opzeggen van een Facebook-account kan abrupt zijn voor vrienden en contacten van de overledene. Als je als nabestaande nog toegang hebt tot het account, kan je het gebruiken om belangrijke informatie te delen, zoals overlijdensberichten en details over de uitvaart. Door het account actief te houden, kunnen vrienden en contacten op de hoogte blijven van deze belangrijke informatie en kunnen ze hun steun betuigen aan de nabestaanden.

Het behouden van online identiteit

Voor sommige mensen is hun online identiteit net zo belangrijk als hun offline bestaan. Het opzeggen van het Facebook-account van de overledene kan voor nabestaanden aanvoelen als het verwijderen van een stukje van de persoon zelf. Het behouden van het account kan helpen bij het behouden van deze online identiteit en het gevoel dat de persoon nog steeds aanwezig is in de digitale wereld. Een van de mogelijkheden is dan ook om het Facebook-account om te zetten in een zogenaamde “In memoriam-pagina”. Hoe je dat moet doen kan je lezen op deze kennisbank: https://digitallifelegacy.nl/herdenkingsstatus-facebook/
Digital Life Legacy is het bedrijf van Sander van der Meer, een hele fijne, warme en uiterst kundige man op het gebied van digitale nalatenschap.

Denk goed na

Hoewel het dus begrijpelijk is dat je snel actie wilt ondernemen na het overlijden van een dierbare, is het belangrijk om goed na te denken voordat je definitief besluit om het Facebook-account op te (laten) zeggen.

Enerzijds kan het toegang verlenen tot andere online accounts, is het een handige manier om vrienden en contacten te informeren over de uitvaart en de periode daarna maar ook een manier om herinneringen levend te houden in de digitale wereld.

Anderzijds wil je zaken afsluiten, heeft de overledene misschien eerder aangegeven juist niet te willen doorleven op internet en bestaat er kans op identiteitsfraude met gegevens van jouw dierbare die blijven rondzwerven op het internet.

Met dank aan Digital Life Legacy, het kenniscentrum op het gebied van de digitale nalatenschap.
Heb je nog vragen, neem gerust contact met ons op. Als wij het antwoord niet weten dan hebben we gelukkig een korte lijn naar Sander van der Meer die daar werkt, en hij weet alles!

Wat kunnen wij betekenen?

Als u een verlies te verwerken krijgt, dan heeft u al heel erg veel aan uw hoofd.

Als u dan ook nog te maken krijgt met vraagstukken over de Facebook pagina, het LinkedIn profiel, het Instagram Account, de mailbox van uw dierbare enzovoorts enzovoorts, dan kan uw hoofd overlopen.

Wij zijn er graag voor u om orde te scheppen in die chaos. Er moeten soms belangrijke, cruciale beslissingen genomen worden: Moet een account verwijderd worden of juist niet? Moeten we het telefoonabonnement opzeggen, of niet? Mogen we zijn mails lezen, of niet? Allemaal moeilijke keuzes, niet alleen praktisch maar ook ethisch. De keuzes die u hierin maakt zijn niet belangrijk maar vaak ook onomkeerbaar.

Wij helpen u hier graag bij en als we het zelf niet weten,  verwijzen wij u naar de juiste persoon die alles hiervan af weet: Sander van der Meer.

 

Meer informatie?

Jouw laatste wensenboekje

Ga zelf aan de slag met jouw laatste wensen. 

Elke uitvaart is uniek.

Vraag hieronder vrijblijvend een prijs op maat aan. Indien gewenst nemen we deze graag persoonlijk met je door.