Cremeren of begraven zonder kist

Is cremeren of begraven zonder kist mogelijk?

Het is niet bij wet (wet op de lijkverzorging) verplicht dat een overledene in een kist moet liggen als hij begraven of gecremeerd wordt. Wat wel verplicht is, is dat het lichaam bedekt moet zijn. Een overledene moet hygiënisch vast kunnen worden gehouden voor het vervoer naar het graf of bij de invoer in de crematieoven. Bij gebruik van een wade, een grote doek waarin de overledene gewikkeld wordt, moet er ook een draagbaar of opbaarplank gebruikt worden. Anders kan het lichaam niet in de crematieoven ingevoerd worden.

Wat is een opbaarplank?

Een opbaarplank is een plank, vaak met een opstaande rand, ter vervanging van een kist bij een uitvaart. Tijdens een opbaring of afscheid wordt de overledene, gewikkeld in een lijkwade, neergelegd op deze opbaarplank. De meeste baren hebben handgrepen, zodat de overledene makkelijk getild kan worden. Er zijn baren van gevlochten riet, wilgentenen of takken, en houten exemplaren die eventueel beschilderd kunnen worden.

Waarom cremeren of begraven zonder kist?

Een kist is voor de meesten nog steeds het meest gangbare maar voor veel mensen voelt het idee “opgesloten te zijn tussen zes planken” toch heel benauwend. Daardoor wordt het hele gevoel over overlijden ook benauwender. Kiezen voor een andere vorm van omhulling kan daarbij helpen, een wade is een prachtig en zacht alternatief. Door slechts omhuld te zijn door een doek, is de overledene netjes bedekt maar voelt toch nog heel nabij. Daarnaast zijn de asresten van een lijkwade en draagbaar veel minder dan de asresten van een volledige massieve kist. De as in de urn zal dan uiteindelijk minder as bevatten van de omhulling, dus puurder zijn.

Meer vragen?

Heb je vragen over een van onze diensten? Of wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag.

Neem contact op

Andere vragen

De kosten van een uitvaart in kleine kring zijn heel afhankelijk van de wensen van de nabestaanden. Maar laten we er voor dit voorbeeld even vanuit gaan dat de overledene thuis wordt opgebaard, er op de dag van het afscheid in de eigen huiskamer een intiem samenzijn wordt georganiseerd en er geen rouwkaarten worden verstuurd. De rouwauto brengt de overledene naar het crematorium, familie zwaait de rouwauto uit en keert dan met hun gasten terug in de woning om nog koffie te drinken met een paar broodjes erbij. Op de eenvoudige kist van de overledene lag slechts één bloem. Wij hebben ervoor gezorgd dat er op een televisie een fotopresentatie vertoond werd en de lievelingsmuziek van de overledene werd gedraaid. Doordat we tig kaarsen hadden meegenomen die overal op verschillende zuiltjes stonden was het een heel sfeervol samenzijn. Prijspeil 2023

 

Lees meer

In principe mag een uitvaart op elke dag van de week plaatsvinden, ook op feestdagen. Veel locaties zijn echter op zondag gesloten. Op zaterdag en zondag berekenen veel locaties, zoals begraafplaatsen bijvoorbeeld, een weekendtoeslag. Het is dus afhankelijk van de wensen van de nabestaanden wat er in het weekend georganiseerd kan worden. Daarnaast speelt de beschikbaarheid van de gewenste locatie een rol. In 2023 kampen we nog steeds met een groot personeelstekort, een probleem dat er ook vaak voor zorgt dat we ergens niet terecht kunnen, simpelweg omdat er geen mensen zijn die voor ons kunnen werken.

Lees meer

Als een persoon overlijdt, dan moet de huisarts, ziekenhuisarts of de arts van het verzorgingstehuis het overlijden vaststellen. Dat gebeurt met een verklaring van overlijden. Pas nadat de verklaring van overlijden is opgesteld en uitgegeven, kunnen wij als uitvaartverzorger actie ondernemen.

Lees meer